Tips voor in de behandelkamer

Wat leuk dat je aan de slag gaat met Virtual Reality en welkom bij Therapieland! Graag bieden we je een aantal handige tips en adviezen aan voor het gebruik van Virtual Reality.

Tip 1: Ontdek de VR-wereld zelf 

Ontdek VR vooral eerst zelf door verschillende VR-situaties te bekijken. Wanneer je de VR-situatie kent, kun je ook per oefening een passende situatie voor de cliënt uitkiezen.

Extra tip: Op je persoonlijke account in het Therapieland-platform staan onder de tegel Programma's alle VR-modules voor je klaar. Door het programma te doorlopen ontdek je de opbouw en de inhoud van een VR-programma.

Tip 2: Introduceren van VR

Houd er rekening mee dat VR wellicht nog onbekend is voor sommige cliënten. Zorg ervoor dat je bij het introduceren van VR een duidelijke uitleg geeft van wat VR is en waarom je het wilt inzetten.

Start met het opstellen van een persoonlijk doel, om goed te kunnen bespreken hoe de exposure-oefening wordt uitgevoerd. Bespreek wanneer en in welke situatie de cliënt gaat oefenen en wat diens verwachting is in die specifieke situatie. Het formuleren van deze verwachting is vaak ingewikkeld voor de cliënt, maar wel essentieel voor de interventie. Probeer je cliënt hier dan ook zo goed mogelijk bij te ondersteunen.

Tip 3: Samen verkennen

Het is raadzaam om de eerste keer een exposure-oefening samen met de cliënt te doen. Op deze manier weten cliënten wat ze in het vervolg kunnen verwachten. Op het moment dat je een oefening samen doorloopt, kun je direct vragen beantwoorden. Dit geeft de mogelijkheid om op een goede manier met de oefening aan de slag te gaan.

Tip 4: Juiste omgeving 

Zoek een rustige ruimte op en laat de cliënt het liefst op een kruk/stoel zitten die kan ronddraaien. Zo kun je de VR-omgeving goed bekijken en ontdekken. Laat de cliënt kleine, rustige bewegingen met het hoofd maken om zo stap voor stap een programma te doorlopen.


Wil je meer weten over Virtual Reality?

Klik hier om alle artikelen over Virtual Reality te bekijken.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Klik op de blauwe Support-knop om contact met ons op te nemen of stuur ons een mail via info@therapieland.nl of info@gezondeboel.nl.
Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken, op werkdagen tussen 9.00u en 17.00u, via 020-7712848 voor Therapieland of via 020-8545108 voor Gezondeboel.

Gewijzigd op:Wo, 20 Jul, 2022 at 8:56 AM

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.