Veiligheidsinstructies

Wat leuk dat je aan de slag gaat met Virtual Reality en welkom bij Therapieland! Het is belangrijk dat je de Blikopener in een veilige omgeving gebruikt. We vertellen je op deze pagina meer over de veiligheidsinstructies.

Beoogd gebruik

Het doel van Blikopener is om behandelaren een tool te geven, waarmee ze cliënten de besproken psychologische begrippen kunnen laten ervaren in gevoel en gedrag. Behandelaren kunnen de Blikopener-app inzetten na het verkrijgen van een introductie of training vanuit Therapieland. Vervolgens zal de Blikopener-app altijd geïntroduceerd moeten worden door de behandelaar aan de cliënt. De behandelaar is verantwoordelijk voor de inschatting of het inzetten van de app geschikt is voor een cliënt.

De eerste keer dat de cliënt de app gebruikt, is altijd samen met de behandelaar, om te zien hoe de cliënt op de app reageert en de cliënt te kunnen begeleiden. Als de behandelaar inschat dat de cliënt de app ook zelfstandig thuis kan gebruiken, kan de cliënt de app op diens mobiel thuis gebruiken. Een cliënt kan de Blikopener-app niet zelfstandig aanschaffen. Het is voor behandelaren mogelijk om een VR-bril te delen met meerdere behandelaren. Hierbij wordt wel verwezen naar het hygiëneprotocol. 

Contra-indicaties

Er is een aantal groepen mensen dat wij afraden de app te gebruiken wegens medische risico’s:

  • Mensen met epilepsie raden wij af de app te gebruiken, in verband met het risico dat de app een aanval triggert.
  • Mensen met ernstige wagenziekte raden wij af de app te gebruiken, in verband met een hoogsensitief evenwichtsorgaan en een hoog risico dat dit orgaan door de app uit balans wordt gebracht.
  • Kinderen onder de 12 jaar, aangezien jonge kinderen in een kritieke fase van hun zicht- en balansontwikkeling zitten en er nog onvoldoende onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van VR hierop. Houdt de bril en controllers bij hen uit de buut.
  • Thuisgebruik wanneer een behandelaar inschat dat die voor een cliënt niet geschikt is.

Veiligheid

Gebruik de Blikopener-app voor maximaal 30 minuten achter elkaar, met op z’n minst 10 minuten pauze tussen het gebruik. Pas je gebruik en rustperiodes aan wanneer je merkt dat dit nodig is.

We raden aan om kinderen jonger dan 12 jaar de app alleen onder toezicht van een volwassene te laten gebruiken, om ongelukken te voorkomen. 

Bij het gebruik van de Blikopener-app in de auto (als passagier) of in een ander voertuig is de kans op bewegingsziekte groter, wegens onregelmatige bewegingen. Gebruik de app dus niet in een bewegend voertuig.

Zorg ervoor dat je de Blikopener in een veilige omgeving gebruikt. Je kunt namelijk niet om je heen kijken (in de fysieke wereld). Voor de Pico Neo geldt: beweeg alleen in de ruimte die je hebt ingesteld.

  • Plastic bril: zorg dat je een veilige ruimte hebt klaargemaakt en dat ramen en deuren dicht zijn (zodat je er niet doorheen kunt vallen). Gebruik niet in de buurt van trappen, hittebronnen of andere gevaarlijke situaties.
  • Blikopener-app: gebruik de app niet tijdens het lopen, fietsen, autorijden of in andere situaties waarbij volledig zicht van belang is.

Gezondheid

Een kleine groep mensen ervaart epilepsie, flauwvallen, erge duizeligheid of andere symptomen door flitsen en beelden, zelfs als je hier nooit eerder last van hebt gehad. Raadpleeg een arts vóór gebruik indien je eerder de bovengenoemde symptomen hebt ervaren. 

Als je visuele afwijkingen (dubbelzien, vervormingen, ongemak of pijn), bovenmatig zweten, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, desoriëntatie of balansverlies opmerkt, stop dan meteen met het gebruik van de app en de bril. Bestuur geen motorisch voertuig, hanteer geen machines of neem geen deel in activiteiten die potentieel serieuze consequenties kunnen hebben tot je volledig bent hersteld van deze symptomen. 

Wanneer je allergisch bent voor plastic, PU of andere producten gebruikt in de brillen, kan er een allergische reactie optreden bij het langdurig dragen van de bril. Symptomen zoals rode uitslag, zwelling en branderigheid kunnen dan ontstaan. Wanneer je dit opmerkt, stop dan met het gebruik van de bril en raadpleeg een arts.

Mocht je medicatie gebruiken waarvan je niet weet of het effect heeft op een VR-ervaring, raadpleeg dan eerst een arts.

Wanneer je een koptelefoon of oortjes gebruikt, raden we je aan om het volume niet harder te zetten dan nodig, om gehoorschade te voorkomen.

Hygiëne

Wanneer een VR-bril door meerdere personen wordt gebruikt, is het van belang dat de bril tussendoor goed wordt gereinigd, om mogelijke bacteriën en virussen niet over te dragen. Hiervoor is het belangrijk dat het hygiëneprotocol wordt gevolgd:

  • Neem de bril en controllers af met een reinigingsdoekje na elk gebruik.
  • Gebruik een lensreinigingsspray voor de lenzen na elk gebruik.
  • Gebruik geen sterke chemische producten om de brillen mee schoon te maken. Dit kan schade aanbrengen aan het product en, nog belangrijker, effect hebben op de huid van de volgende persoon die de bril gebruikt.

Wil je meer weten over Virtual Reality?

Klik hier om alle artikelen over Virtual Reality te bekijken.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Klik op de blauwe Support-knop om contact met ons op te nemen of stuur ons een mail via info@therapieland.nl of info@gezondeboel.nl.
Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken, op werkdagen tussen 9.00u en 17.00u, via 020-7712848 voor Therapieland of via 020-8545108 voor Gezondeboel.

Gewijzigd op:Wo, 20 Jul, 2022 at 8:47 AM

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.